Kierrätystä ja arjen vinkkejä opiskelijoille Martoilta

Kaupunki nuorten palveluna -projektin käyttäjätutkimuksessa nousi esiin teemoina muun muassa nuorten huoli maailman tilasta sekä puutteellinen osaaminen arjen askareissa. Teemat yhdistävä palvelukokeilu toteutettiin syksyn 2018 aikana yhdessä Itä- Hämeen Marttojen kanssa.

Kirjoittaja: Kati Kumpulainen

Palvelukokeiluja oikeisiin tarpeisiin pohjautuen

Projektin eksploratiivisen tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että nuoret sekä arvostavat luontoa, että ovat huolissaan sen tulevaisuudesta ja samalla omasta tulevaisuudestaan kriisiytyvästä maailmasta. Nuorten on vaikeaa nähdä, miten omilla tekemisillä voisi vaikuttaa tai että niillä olisi merkitystä positiivisen tulevaisuuden kannalta. Todettiin myös, että kierrättämiseen suhtaudutaan positiivisesti ja lainaamista pidetään vaihtoehtona tavaran ostamiselle.

Kun nuori saa opiskelupaikan, opinnot vievät usein uudelle paikkakunnalle.  Tällöin muutetaan ensimmäistä kertaa pois kotoa. Edessä on oman asunnon vuokraaminen, taloudesta huolehtiminen ja uusien kavereiden löytäminen ja oman arjen hallinta. Kokeilua suunniteltaessa pohdittiin, mitä nuoren arkea helpottavia asioita esimerkiksi uuteen kaupunkiin muuttaville nuorille voisi tarjota.

Jatkoa Lahti Survival Packille

Vuosina 2015 ja 2016 Lahden yrittäjät, Lahden kaupunki, Lahden seudun kehitysyhtiö LADEC ja LAMK kokosivat ammattikorkeakoulussa aloittaneille opiskelijoille Lahti Survival Packin (Lahti Business Region, 2015). Sillä toivotettiin tervetulleiksi uudet kaupunkiin muuttaneet opiskelijat. Pakettiin oli koottu kaupungin ja yritysten lahjoittamia tuotteita ja se sai aikan myös kansainvälistä huomiota ilmestyessään. Lahti Survival Packia järjestäneiltä tahoilta kuultiin, että vaikka Survival Pack oli ollut menestys, sellaisenaan sitä ei haluttu jatkaa. Tuotetta haluttiin kehittää esimerkiksi enemmän palveluiden suuntaan. Ideoina mietittiin esimerkiksi“kaupunkiäitiä” tai “campusmummoa”, joka voisi jakaa tietoa ja kuunnella omaan arkeen liittyvissä haasteissa.

Uusia Alkuja -tapahtuma

Luonnollinen yhteistyökumppani oman kodin ja talouden sekä arjenhallinnan vinkkeihin oli Martat, joiden kanssa oli tehty yhteistyötä jo aiemmin keväällä 2018 Pop Up- kässäkahvilan merkeissä. Martat jakavat tietoa ja materiaalia sekä pitävät myös räätälöityjä kursseja esimerkiksi oman kodin puhtauteen ja ruoanlaittoon liittyen. Marttoja tavatessa saatiin kuulla, että osana Marttailuviikkoa Martat järjestäisivät 10-16.9.2018 kansallisia Uusia alkuja- tapahtumia. Kyseessä oli kierrätystapahtuma opiskelijoille ja omaan kotiin muuttaneille. Tapahtumissa Martoilta ja yksityishenkilöiltä lahjoituksena saadut astiat ja keittiötarvikkeet saivat uuden alun uudessa omistuksessa.  Nuoret saivat valita tarvitsemiaan astioita ilmaiseksi kotiinsa.

Kaupunki nuorten palveluna- projekti oli mukana suunnittelemassa ja järjestämässä Lahden osuutta. Tapahtuma toteutettiin 15.9.2018 FellmanniCampuksella Lahdessa.

Kuva 1. Martat olivat keränneet kierrätettyjä keittiötarvikkeita opiskelijoille

Kohtaamisia ja kierrätystä

Uusia alkuja- tapahtumassa vieraili useita satoja opiskelijoita hakemassa kierrätettyjä keittiötarvikkeita opiskelija-asuntoonsa. Kävijöinä oli pääasiassa ensimmäisen vuoden opiskelijoita sekä vaihto-opiskelijoita, jotka juuri akuuteimmin tarvitsevatkin täydennystä asuntoonsa. Kauppansa tekivät tarvikkeet laidasta laitaan: mukit, lautaset, leivontavälineet, kahvinkeittimet ja aterimet. Osa astioista katettiin pöytiin pop up- kattauksiin, joista opiskelijat saivat valita mukaan tarvitsemansa.

Kuva 2. Tapahtumassa oli laaja valikoima astioita kotiin viemiseksi

Tapahtumassa jaettiin myös vinkkejä kierrätykseen ja oman kodin askareisiin liittyen. Opiskelijat olivat iloisen yllättyneitä siitä, että kodintarvikkeet olivat ilmaisia. Samalla syntyi luontevia eri ikäisten välisiä kohtaamisia. Sekä Martat että opiskelijat nauttivat päivästä. Tavaroita ei jäänyt paljoa ja loput tavaroista toimitettiin kierrätykseen. Tapahtuma otettiin innostuneena vastaan ja vastaavanlaista kierrätystapahtumaa toivottiin myös jatkossa uudelle kampukselle.


Kuva 3. Myös useita vaihto-opiskelijoita vieraili tapahtumassa

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin toteuttamassa Kaupunki nuorten palveluna – projektissa (2017-2018) sukellettiin nuoren sukupolven kaupunkikokemukseen. Rahoittajana toimi Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka- ohjelma. Projektin aikana pyrittiin löytämään ratkaisuja, jotka edistävät nuoren sukupolven kykyä olla mukana kehittämässä rohkeita ja tulevaisuuteen katsovia kaupunkeja.  Projektissa toteutettiin laaja käyttäjätutkimus, johon osallistettiin yli 400 16- 30 -vuotiasta nuorta. Käyttätutkimuksesta nousseiden teemojen perusteella toteutettiin useita palvelukokeiluja.

Lähteet

Lahti Business Region. 2015. Mikä ihmeen Lahti Survival Pack? [Viitattu 5.8.2019]. Saatavissa: http://lahtibusinessregion.fi/survivalpack/

Kirjoittaja

Kati Kumpulainen, TKI-asiantuntija, Kaupunki nuorten palveluna -projekti, Lahden ammattikorkeakoulu

Kuvat ja artikkelikuva: Kati Kumpulainen

Julkaistu 6.9.2019

Viittausohje

Kumpulainen, K. 2019. Kierrätystä ja arjen vinkkejä opiskelijoille Martoilta. LAMK Pro. [Viitattu ja pvm]. Saatavissa: http://www.lamkpub.fi/2019/09/06/kierratysta-ja-arjen-vinkkeja-opiskelijoille-martoilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *