Alustaan liittymisen ongelmat palveluntarjoajalle

Digitaalisuus on auttanut palvelualustojen nopeassa kasvussa mahdollistamalla käyttäjille kitkattoman interaktion erilaisten palveluiden ja palveluntarjoajien kanssa. Palveluntarjoajalle tämä kuitenkin tarkoittaa ympäristöä, jossa se joutuu uudenlaiseen kilpailutilanteeseen.

Kirjoittaja: Aki Vainio

Alustat ja alustoihin liittyminen

#DigiLAHTI on LAMKin, LUTin ja Ladecin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on alueen yritysten digitaalisten valmiuksien kehittäminen. Hanke on EU:n aluekehitysrahaston rahoittama. Yksi digitaalisuuden merkittävimmistä vauhdittajista on ollut uuden tekniikan hyödyntäminen alustoissa.

Alustat luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi ravintolaruoan tilauspalvelut ovat tuoneet monille pienille ravintoloille paljon uusia asiakkaita, suomalainen sisällöntuotanto on saavuttanut näkyvyyttä monissa maissa suoratoistopalveluiden kautta ja jakamistalous mahdollistaa esimerkiksi autojen ja asuntojen tyhjä- ja vajaakäytön vähentämisen.

Alustaan liittyminen on helppoa. Kitkattomuuden nimissä se vaatii yleensä vain rekisteröitymisen ja profiilin luonnin. Joissain tapauksissa liittyminen vaatii muitakin toimenpiteitä. Esimerkiksi ravintolaruoan tilauspalvelut haluavat ensin varmistaa, että voivat ottaa kyseisen ravintolan omaan verkostoonsa, koska eivät halua ottaa yrityksiä, jotka ovat liian kaukana heidän normaaleista reiteistään.

Alustoilla on kuitenkin myös usein erilaisia rajoituksia toimintaan. Kuka tahansa voi suoratoistaa sisältöään Twitch.tv:n kautta, mutta vain partnerit voivat saada omia tilaajia. Kuka tahansa voi julkaista videoita YouTubessa, mutta vain riittävän suuren yleisön saavuttaneet voivat saada mainostuloja ja usein mainostulot eivät riitä, vaan näkyvyys pitää pystyä muuttamaan rahaksi myös muilla tavoin.

Taloudelliset riskit

Alustaan liittyminen ei itsessään maksa mitään, mutta monet tekevät sijoituksia voidakseen hyötyä taloudellisesti alustoista. AirBnB mahdollistaa tyhjistä kiinteistöistä hyötymisen ja Uber mahdollistaa oman auton hyödyntämisen liiketoiminnassa. Monet ovat sijoittaneet näihin.

Ei ole kuitenkaan mitään takeita siitä, että alusta jatkaa toimintaansa, tai mikäli alusta itsessään ei lopeta, että ei syntyisi muita esteitä siinä toimimiselle. AirBnB:n toimintaa on rajoitettu monissa kaupungeissa asuntopulan vuoksi (Poole 2018) ja Uberin toiminta on joillain alueilla kielletty (Barry & Raj 2014) tai sitä on rajoitettu tuomalla se sääntelyn piiriin (Erickson 2017). Alustoilla toimijat toimivat kuitenkin omalla vastuullaan, joten myös riskit ovat heidän omiaan.

Alustan muutokset

Patreon on palvelu, jossa sisällöntuottajat voivat kerätä lahjoituksia seuraajiltaan. Seuraajat lupaavat maksaa tietyn summan joko kuukausittain tai jokaisesta julkaisusta. Viime vuoden lopulla Patreon kuitenkin muutti käytäntöjään. Patreon päätti siirtää osan sisällöntuottajien maksamista kustannuksista seuraajille. Monille lahjoittajille muutos ei ollut suuri ja Patreon perui nopeasti päätöksensä, mutta moni sisällöntuottaja menetti merkittävän määrän seuraajiaan. (Alexander 2017; Ohlheiser 2017.)

Alustat eivät neuvottele käyttöehdoistaan tuottajiensa kanssa. Alustat pyrkivät parhaansa mukaan mahdollistamaan liiketoiminnan heidän alustallaan, mutta pyrkivät tekemään sen kitkattomasti myös itselleen, mikä voi vaikuttaa muiden toimintaan.

Muutoksiin saattaa olla myös toisenlaisia syitä. Alustat, jotka sallivat esimerkiksi sovellusten tekemisen, kuten älypuhelimet tai sosiaaliset mediat, saattavat muuttaa näitä rajapintojaan esimerkiksi turvallisuussyistä tai vain rajoittaakseen heidän sisältönsä käyttöä, koska se  saattaa vaikuttaa mainostuloihin. (Esim. Gamet 2018; Perez 2018.)

Työmarkkinoiden joustamattomuus

Mikä on virallisesti henkilön työllisyystilanne, jos hän myy palveluita alusta kautta? Tyypillisesti hänen pitäisi olla yrittäjä, ellei hän tee sitä kevytyrittäjyytenä. Monille tämä saattaa olla ongelma, koska ei ole aina selvää, että onko heidän yrittäjyytensä sivu- vai päätoimista, millä saattaa olla vaikutusta heidän etuuksiinsa (TE-keskus 2018). Onko satunnaisesti videoita tekevä päätoiminen yrittäjä, jos hänen videonsa saavat huomiota? Tilanteen epävarmuus saattaa johtaa siihen, että potentiaalinen yrittäjä jättää tilaisuuden käyttämättä.

Tämä on kansainvälinen ongelma (Ranft 2016). Lainsäädäntö ei pysy tilanteen mukana, eikä ole kannustava sellaisella tavalla, jota nykyinen tilanne edellyttäisi. Joustavuuteen pyritään, mutta päätöksien taustalla on usein enemmän poliittinen ideologia kuin tilanteen tarpeet. Lisäksi olemassa olevat verkostot saattavat hidastaa tai estää päätöksentekoa omista lähtökohdistaan suojellessaan toimintaansa.

Teknologian kehityksen nopeutuessa edelleen, tämä ongelma saattaa myös korostua tulevaisuudessa. Esimerkiksi GDPR:n käyttöönottoon kesti kuusi vuotta ensimmäisestä lakiehdotuksesta (EUGDPR.org). Kuusi vuotta sitten esimerkiksi sosiaalinen media haki vielä muotoaan, joten sellainen laki oltaisiin tarvittu jo siinä vaiheessa.

Lopuksi

Kuten useimmat uudet ratkaisut, alustat ovat ongelmien ratkaisemisen lisäksi tuoneet mukanaan joukon uusia. Niiden ratkaiseminen on merkittävä haaste yhteiskunnan näkökulmasta.

Ne eivät ole ongelmattomia myöskään niitä hyödyntävien yrittäjien tai yksityishenkilöiden näkökulmasta. Alustat pyritään suunnittelemaan kitkattomiksi, mutta alustojen suunnittelijat eivät voi hallita asioita niiden ulkopuolelta tai ne saattavat tehdä muutoksia omista lähtökohdistaan, mikä saattaa heijastua negatiivisesti hyödyntäjiin.

Lähteet

Alexander, J. 2017. Patreon changes have creators concerned they’ll lose income, supporters (update). Polygon. [Viitattu 5.11.2018]. Saatavissa: https://www.polygon.com/2017/12/7/16747346/patreon-service-fee-pledge-creators

Barry, E. & Raj, S. 2014. Uber Banned in India’s Capital After Rape Accusation. The New York Times. [Viitattu 28.10.2018]. Saatavissa: https://www.nytimes.com/2014/12/09/world/asia/new-delhi-bans-uber-after-driver-is-accused-of-rape.html

Erickson, A. 2017. Uber was just dealt a major blow by the European Union. The Washington Post. [Viitattu 18.10.2018]. Saatavissa: https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/12/20/uber-was-just-dealt-a-major-blow-by-the-european-union/

EUGDPR. Timeline of Events. [Viitattu 23.11.2018]. Saatavissa: https://eugdpr.org/the-process/timeline-of-events/

Gamet, J. 2018. Twitter on Deprecating APIs: Our Apps are Better. The Mac Observer. [Viitattu 5.11.2018]. Saatavissa: https://www.macobserver.com/news/twitter-deprecating-api-our-apps-better/

Ohlheiser, A. 2017. Facing a rebellion of furious creators, Patreon backs away from a new fee. The Washington Post. [Viitattu 5.11.2018]. Saatavissa: https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2017/12/13/facing-a-rebellion-of-furious-creators-patreon-backs-away-from-a-new-fee/

Perez, S. 2018. Facebook rolls out more API restrictions and shutdowns. TechCrunch. [Viitattu 5.11.2018]. Saatavissa: https://techcrunch.com/2018/07/02/facebook-rolls-out-more-api-restrictions-and-shutdowns/

Poole, S. 2018. Airbnb can’t go on unregulated – it does too much damage to cities. The Guardian. [Viitattu 27.10.2018]. Saatavissa: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/24/airbnb-unregulated-damage-cities-barcelona-law-locals

Ranft, F. 2016. Five challenges in a platform economy. [Viitattu 9.11.2018]. Saatavissa: http://www.policy-network.net/pno_detail.aspx?ID=6180&title=Five+challenges+in+a+platform+economy

TE-keskus. 2018. Yrittäjä ja työttömyysturva. [Viitattu 9.11.2018]. Saatavissa: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/yrittaja_tyottomyysturva/index.html

Kirjoittaja

Aki Vainio opettaa tietojenkäsittelyä Lahden ammattikorkeakoulussa ja on mukana digitalisoitumiseen liittyvissä hankkeissa.

Artikkelikuva: https://www.pexels.com/photo/top-view-of-man-holding-android-smartphone-near-macbook-and-newspaper-938965/ (CC0)

Julkaistu 23.11.2018

Viittausohje

Vainio, A. 2018. Alustaan liittymisen ongelmat palveluntarjoajalle. LAMK Pro. [Viitattu ja pvm]. Saatavissa: http://www.lamkpub.fi/2018/11/23/alustaan-liittymisen-ongelmat-palveluntarjoajalle/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *